כיצד לבנות אולפן הקלטות ביתי

פעם עלות הקמה של אולפן הקלטות הייתה יכולה להסתכם בעלות אלפי שקלים בחודש כולל שכירת חדר גדול והתאמות ספציפיות כמו בידוד אקוסטי לכל החלל הגדול הזה.

היום הציוד המקצועי הוא לא רק קומפקטי יותר, אלא גם זמין הרבה יותר וניתן לקנות או לשכור אותו במחירים שפויים שלא דורשים לקחת משכנתא... מסיבה זו הרבה אנשים שעוסקים בתחום בוחרים להקים אולפן הקלטות בייתי בחדר פנוי בבית.

אבל איך עושים את זה? כדי לבנות אולפן הקלטות בייתי כמו שצריך אנחנו צריכים שילוב של חומרה (מחשב, מיקרופונים, אוזניות), תוכנת עיבוד ורצוי כאמור גם בידוד אקוסטי.

בידוד וטיפול אקוסטי

מכיוון שאנחנו מדברים בסופו של דבר על אולפן בייתי, חשוב לבודד אותו הן מרעשים מבחוץ והן מהחזר של צלילים מתוך החדר שיכולים ליצור הדהוד.

לצורך טיפול אקוסטי ניתן לרכוש פאנלים אקוסטיים תלויים אשר מתחלקים לכמה סוגים: לוכדי בס, ספוגים אקוסטיים ודיפיוזרים. בדרך כלל ניתן לקנות אותם כערכה..

בידוד החזר מהסביבה החיצונית בדרך כלל ידרוש איטום או החלפה של רכיבים מסוימים בחדר (כגון התקנת חלונות כפולים) והוא מורכב יותר, תלוי מהי כמות הרעש שהחדר חשוף אליה וכמה רעש הוא "פולט" החוצה.

מחשב וציוד נלווה

המחשב בו אנחנו משתמשים באולפן חייב לעמוד בדרישות התוכנה המינימליות שבחרנו להשתמש בה בדגש על כונן קשיח מהיר וכמות גבוהה של זיכרון פנימי שיאפשרו לנו להעביר ולעבד כמויות גבוהות של מידע במהירות.

עם זאת רצוי לבחור במחשב עם מפרט משוכלל יותר לצורך שדרוג לגרסאות עתידיות כשיהיו או כאשר נחליט לעבוד על פרויקטים מורכבים יותר.

בנוסף רצוי מאוד שהמחשב יהיה נייח ושהמחשב הנייד ישמש כגיבוי או כמסך עבודה נוסף (במקרה והמקום בחדר לא מספיק לשני מסכים צמודים). למחשב כזה קל יותר לחבר ציוד היקפי וכדאי לחבר אליו אל פסק כדי שלא נאבד את כל העבודה שעשינו במקרה של הפסקת חשמל.

יש גם חשיבות גבוהה לשימוש בכרטיס קול מקצועי: כל המחשבים כיום מגיעים עם ממשק אודיו מובנה, אך אלו אינם מתאימים להקלטה מקצועית ולכן אין מנוס אלא לקנות כרטיס קול ייעודי. הכרטיס יכול להיות חיצוני או פנימי.
אל המחשב מחברים בדרך כלל גם מקלדת Midi אשר באמצעותה ניתן לדגם את הצלילים המנוגנים אל תוך המחשב. כיום בניגוד לעבר כבר אין צורך בחיבור Midi ייעודי שהיה קיים בכרטיסי קול ישנים ורוב המקלדות מתחברות ב-USB (אם מדובר במקלדת "וינטאג' איכותית שאתם שומרים לה אמונים יש כמובן גם מתאמים).

מיקרופונים ואוזניות

מן הסתם לא נתן להקים אולפן הקלטות בלי מיקרופונים ואוזניות מקצועיים. אוזניות אולפן מקצועיות צריכות להיות מסוגלות להעביר את הצליל באופן כמה שיותר דומה למקור ללא השהייה (Lag) וגם להיות נוחות מספיק לסשנים ארוכים של הקלטות. מסיבה זו מדובר באוזניות חוטיות.

הרוב מעדיפים אוזניות Over Ear המכסות את כל האוזן, אך אלו עשויות להיות לא נוחות או לגרום לחום והזעה אצל אנשים רגישים או מי שלובש משקפיים. לכן כיום קיימת גם קטגוריה של אוזניות מקצועיות הנכנסות לתוך האוזן (In Ear).

בנוגע למיקרופונים, שני הסוגים הנפוצים ביותר הם מיקרופון דינמי ומיקרופון קונדנסר. מיקרופון קונדנסר הוא רגיש יותר ולכן מתאים לאולפן מבודד אקוסטית כמו זה שאנחנו מכוונים אליו כאן.
טווח המחירים הוא רחב מאוד, ולכן רצוי לקרוא ביקורות ברשת לפני שמשקיעים סכומים של אלפי שקלים (ויש גם ציוד בחמש ספרות).

מוניטורים

כשמדברים על מוניטורים בהקשר של אולפן הקלטות, לא מדברים על מסכי מחשב או מסכים לעריכת וידאו, אלא על רכיבים שמיועדים להחליף את הרמקולים הרגילים שכולנו מכירים. רמקולים שכאלו מעבירים את הצליל בדגש על תדרים מסוימים ולכן לכל אחד מהם יש "צבע" מעט שונה. לעומת זאת, המטרה שלנו באולפן היא לשמוע את הצליל בצורה הכי מדויקת בטווח תדרים כמה שיותר רחב (צליל "שטוח"), פתרון שאותו נותנים המוניטורים.
חשוב לדעת גם שיש קשר ישיר בין רמת האקוסטיקה בחדר לבין אפקטיביות המוניטורים ולכל גודל מתאימים מוניטורים בגודל אחר (הגודל נמדד על פי ממברנת ה-Woofer).

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

'

'

אפשרויות משלוח לבחירה בקופה

  • איסוף עצמי בחינם
  • שליח עד הבית 49.00 ₪
  • נקודת שירות 35.00 ₪
דלג לתוכן מרכזי